vrijdag 27 juni 2014

Crisis geeft iedereen een andere rol bij gebiedsontwikkeling.

Weer een stuk over de crisis? Ja en Nee! Nee, omdat we het niet over de crisis zelf gaan hebben, maar wel de verandering in rollen die dat met zich meebrengt of heeft gebracht voor de betrokken partijen. En dan specifiek benaderd vanuit onze eigen ervaring.

Crisis, maar achter de wolken schijnt de zon.

Vanuit Waterpas merken wij de rolverandering zeer sterk. Werden wij in het verleden enkel vanuit technisch oogpunt door een ontwikkelaar, gemeente en of stedebouwer, op het laatst bij een project betrokken. Zo is het nu juist dat we zeer vroeg al in gebiedsontwikkelings projecten (bouw en woonrijpmaken van o.a bedrijventerreinen en woonlocaties) worden betrokken.

Crisis geeft gebiedsontwikkeling andere dynamiek.
Innitiatoren van projecten willen namelijk veel eerder weten welke belemmeringen of juist kansen de civiele techniek / openbare ruimte / omgeving heeft binnen het project. Juist door de introductie van de snelle bouwsystemen, mede ingegeven door de crisis, is niet het bouwen van bijvoorbeeld een woning het kritieke pad. Nee, het bouw en woonrijpmaken is dat geworden. Dan is het toch logisch dat een ontwikkelaar ons er eerder bij wil halen.


Bouwen van woningen is net meer kritieke pad!

Het vergt wel een hele andere rol die we dan als Ingenieursbureau moeten oppakken. Denk maar aan items  als, kostenefficient ontwerpen, risico- en planning-management en ook het ontwerpen met en samen toekomstige gebruikers (co-creatie van de buitenruimte). Onze buitenruimte toolbox is hier een innovatief voorbeeld van. Ook worden goede communicatieve vaardigheden bij het participeren in een projectteam van groot belang. Maar niet alleen voor ons natuurlijk. Alle partijen in de keten hebben met een andere rol/positie te maken.

Nieuwe competenties vereist......
Het aanleren van andere competenties bij je medewerkers is hier dan ook zeer belangrijk om als bedrijf ook bij te blijven. Maar ook bij je aanname beleid zal je hier zeer goed op moeten letten. In dat kader nemen wij liever iemand aan met goede communicatieve vaardigheden en oog voor belangen, dan enkel een hardcore techneut.

......door andere rol in het proces!
Stedebouwers en landschapsarchitecten zien deze verschuiving ook en merken dat ze steeds vaker niet meer solitair aan het werk kunnen gaan met een locatie. Het is veel vaker tekenen en rekenen (wat kost het) en risico's in beeld brengen. Wij vinden dit een goede ontwikkeling in onze branche. Hierdoor worden er betere afwegingen gemaakt en kunnen in het beginstadium worden gemaakt omdat er er vooraf goed nagedacht moet worden over het te realiseren project en de haalbaarheid en aantrekkelijkheid ervan. Onze rol bij het project Kerckebosch te Zeist is hier een prachtig voorbeeld van.

Welke veranderingen zie jij of heb je meegemaakt binnen je werkveld, ingegeven of veroorzaakt door de crisis?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten