woensdag 7 januari 2015

Besparen in openbare ruimte zonder verlies aan tevredenheid bewoners. Dossier #1

Trilogie:

Besparen in openbare ruimte zonder verlies aan tevredenheid bewoners. Ga je mee?

Door recente bestuurlijke veranderingen krijgen gemeenten er steeds meer taken bij, terwijl het budget onder druk staat. Dit leidt bij veel gemeenten tot bezuinigingen op één van de kerntaken: het inrichten en beheren van de  openbare ruimte.
 
 
 
Deze bezuinigingen resulteren in het verlagen van ambitieniveaus, beheerfrequenties en het inrichtingsbudget. Het is zaak om het budget zo efficiënt mogelijk in te zetten, zonder dat dit resulteert in ontevreden bewoners of verloedering.

Waterpas neemt je op deze blog in 3 Dossiers mee in haar denkwijze. Daarnaast geven we praktijkvoorbeelden: interessante projecten waarin Beter Buiten! haar meerwaarde heeft bewezen.

Dossier 1:

Kleurrijk beheer: CROW gekoppeld aan leefstijlen. Kan dat?

We beginnen bij het begin. SmartAgent ontwikkelde eenleefstijlmodel, waarin vier leefstijlgroepen worden onderscheiden. Communicatiebureau Buhrs ontwikkelde op basis hiervan een leefstijlgeoriënteerde communicatiestrategie. Waterpas voegde daar specialistische kennis over de openbare ruimte aan toe. Wat krijg je dan? Beter Buiten! Een praktijkgerichte methodiek waarin de ontwikkeling en het beheer van de openbare ruimte worden afgestemd op de leefstijl van de bewoners. Dit resulteert in koste efficiënt beleid en een hogere tevredenheid.


De vier leefstijlen uit het BSR model

 
Werkt dat? Dat …eh.. hoe heet het ook alweer…Beter Buiten? In de zomer van 2014 heeft Waterpas in samenwerking met SmartAgent een kwantitatief onderzoek uitgezet, waarin respondenten gevraagd werd hun beheerverwachting aan te geven. In andere woorden: ‘Welke vorm van beheer spreekt u het meest aan?’. De beelden die hierbij gepresenteerd werden, zijn afkomstig uit de CROW methodiek en zijn onderverdeeld in drie  categorieën: objecten, groenvoorzieningen en verharding.
 

 


Voorbeeld: Beplakking op kunstwerken: de beheervoorkeur per leefstijl in beeld

Uit de antwoorden van de respondenten bleek dat er samenhang bestaat tussen de leefstijl van de respondent en zijn wensen ten aanzien van het beheer en de inrichting van de openbare ruimte.

De rode groep, die vaak gezien wordt als creatief en dynamisch, bleek het meest tolerant ten aanzien van zwerfvuil, graffiti en beplakking.

Voor de blauwe groep, getypeerd door een zakelijke instelling en behoefte aan controle, was zwerfvuil juist een groot bezwaar: afval naast de container of overvolle prullenbakken worden gezien als onacceptabel. Ook een goede staat van stoepen en wegen wordt door de blauwe groep als zeer belangrijk ervaren, evenals bij de groene groep.


Resultaten Verrassend? Of logisch?
Hoewel het uitganspunt ‘heel en veilig’ uiteraard gewaarborgd dient te worden, blijkt uit ons onderzoek dat er een grote diversiteit bestaat in de beheerverwachtingen van de vier leefstijlgroepen. Het afstemmen van beheer op de leefstijl van gebruikers leidt daarmee tot een hogere tevredenheid en een efficiënte inzet van het beheerbudget.

Tot zo ver onze introductie op leefstijlgericht beheer. De volgende twee Dossiers gaan over Inrichting en Strategie! Dossier 2 komt eind januari, en dossier 3 half februari op deze blog te staan!
 

Kan je niet wachten... kom dan naar de Infratech en hoor het hele verhaal! Daar kun je ook ons digitale Beter Buiten spel spelen, waarin je zelf de kans krijgt om een optimale balans tussen beheer budget en bewonerstevredenheid tot stand te brengen.

 

Je vindt ons van 20 t/m 23 januari op deze vakbeurs, in hal 1, stand 1.311.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten